Smidsmerken

Smidsmerken zijn merken die een smid aanbrengt op zijn smeedwerk, meestal met een beitel in het nog warme smeedijzer. Smidsmerken van eeuwen geleden zijn meestal niet meer terug te brengen tot een bepaalde smid. Smidsmerken kunnen ook als doel versiering hebben, zoals op muurijzers.

Van de smeden uit de familie Van Meerkerk is weinig over de smidsmerken bekend:

Herman Claes van Meerkerk heeft op het torenuurwerk in Werkhoven een merk gebruikt van zes achtpuntige sterren.

Hendrik van Merkerk (Leerdam 1853 - Schoonrewoerd 1933) gebruikte een H in een hartcontour op de schaatsen die hij vervaardigde. Hierbij wordt de H dus omringd door een hart samengesteld uit een kleine v en een grote M, zodat er dus HvM gevormd wordt:

Smidsmerk van Hendrik van Merkerk (met dank aan het Virtuele Schaatsenmuseum)

De smid Johannis van Merkerk (Leerbroek 1828 - Nieuwpoort 1905) in Nieuwpoort merkte zijn schaatsen met een grote letter M met daarboven een kleine v.

Vul voor vragen en opmerkingen onderstaand formulier in.

Voer de code in:

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.